Het Oplossingsgerichte Model is een vorm van kortdurende psychotherapie. Het is een werkwijze die toegankelijk en toepasbaar is voor mensen in alle leeftijdsgroepen. Er wordt samengewerkt met de cliënt, die tenslotte zijn of haar eigen situatie het best kent, om tot een goedwerkende oplossing te komen die te realiseren is en aansluit bij de behoefte van de cliënt. De cliënt behoudt zelf de verantwoordelijkheid bij het realiseren van de benodigde veranderingen om tot de goedwerkende oplossing te komen.
Uitgangspunt in de behandeling is dat er in iedere situatie verandering mogelijk is. Geen enkel probleem doet zich namelijk altijd voor. Er is ook geen ’goede’ manier om naar dingen te kijken: er zijn veel manieren om naar een situatie te kijken en verschillende standpunten kunnen even goed werken. Het is belangrijk dat de cliënt de standpunten eruit haalt die goed voor hem of haar werken.
Het Oplossingsgerichte Model in de praktijk:
Er is altijd sprake van samenwerking. De cliënt definieert zelf het coaching- of behandeldoel. De therapeut zal vragen stellen in plaats van de cliënt te vertellen wat hij of zij moet doen. De therapeut gaat ervan uit dat de cliënt de hulpbronnen al bezit die nodig zijn om tot oplossingen te komen. (Kleine veranderingen in de gewenste richting zullen worden ingezet die kunnen leiden tot een groot effect. (is de voorgaande zin echt relevant, evenals de hieropvolgende?) Want slechts een kleine verandering is nodig). Het OM werkt grotendeels door vragen te stellen en oppdrachten te geven aan de cliënt. Allereerst vraagt de therapeut wat de cliënt zou willen veranderen aan het probleem. Uit de wensen van de cliënt wordt een thema gekozen waaraan gewerkt gaat worden. Vervolgens kan de cliënt aan de slag met een scala van vragen en opdrachten.
Het resultaat is een kortdurende coaching, therapie of training die werkbare oplossingen oplevert. Gemiddeld duurt een oplossingsgerichte coaching, training of therapie 6 sessies. Dit gemiddelde kan natuurlijk enkele sessies meer of minder bedragen, al gelang naar wat nodig wordt geacht door zowel psycholoog als cliënt.
Het Oplossingsgerichte Model wordt onder andere ingezet bij depressiviteitsklachten, angst, stress, burn-out en als gezinstherapie. Ook kan het Oplossingsgerichte Model gebruikt worden binnen de relatietherapie.